вторник, 9 февруари 2016 г.

СЪРМИ С КЪЛЦАНО МЕСО

Реших да използвам последното кисело зеле,тъй като и без това вече му минава сезона.

Продукти:
200-300гр. свинско месо
200 гр. пилешко месо
стрък праз
1-2 моркова
глава лук
100 гр. домати от консерва или 2с.л.  доматено пюре 
 50 гр. сушени манатарки(накиснати предварително за половин час)
1ч.ч ориз
подправяме с чубрица,черен и червен пипер и  щипка джоджен

Първо нарязваме месото на много ситно и  го задушаваме,като остане само на мазнина към него прибавяме и нарязаните на дребно зеленчуци.След като и те омекнат слагаме ориза ,подправяме  с подправките и доматите и оставяме за 5 мин. да клокне и ориза да набъбне.
Аз предпочитам да оставя сместа да изстине и тогава да навивам,защото  се стяга и не се пръска толкова при навиване.
Навитите сърми нареждаме плътно в тава и доливаме вода да ги покрие.Завиваме с фолио и печем 2 часа и половина на 180 градуса.

За соса:
2 жълтъка
1  кофичка от 400 гр. кисело мляко с нисък процент 
1-2 с.л. брашно
Разбиваме като за застройка и към млечната смес добавяме сока,който е останал от печените сърми.Варим до сгъстяване на соса.






за лозовите не ми стигна сместа, задуших малко кайма и я смесих с останалата плънка

2 коментара:

  1. Любимото ми ядене е зелеви сарми, а твоите изглеждат супер! Направо отивам и аз да си направя!!!
    Поздрави! (:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,радвам се,че Ви харесват :)
      и на нас са ни любими и ги хапваме често,затова гледам да ги разнообразявам - къде с месо,къде с кайма :)

      Изтриване