Рецептата е взаимствана от "Божествен тиквеник".
Но тъй като всеки си го наглася по собствен вкус ,представям рецептата,след моите промени.
Продукти:
тиква 1 кг
голям пакет кори за баница от 500 гр.
захар по 3 с.л. на всяко руло
1 с.л. канела
пшеничен грис по една непълна с.л. на всяко руло
1 пакетче масло
за заливката:
2 яйца
100 мл прясно мляко
щипка сода бикарбонат
за глазурата:
сока от един малък портокал
3-4 с.л. пудра захар
Стържем тиквата и я разбъркваме с канелата ,след което преминаваме към оформянето на рулата.Взимаме кора и я мажем тук там с масло и отгоре захлупваме с друга кора.Разпределяме тиква равномерно върху корите и върху нея ръсим захар и грис.Ползваме грис защото тиквата я слагаме сурова и пуска прекалено много сок,а грисът поема излишната влага.След като сме сложили тиквата,захарта и грис завиваме на руло.На дъното на тавата мажем с масло , слагаме една кора и върху нея нареждаме готовите рула.След като приключим продуктите ,режем рулата на квадрати,а върху всеки квадрат капваме по малко от заливката,като гледаме да е равномерно напоено. Накъсваме малки парченца масло върху тиквеника и слагаме да се пече в загрята на 170 фурна без вентилатор за около час .Времето зависи разбира се от конкретната фурна.
След като тиквеника ни е готов с четка намазваме с портокаловата глазура и оставяме да се охлади.
Забележка: Корите е хубаво да са Одрински или други ,които са по плътни.Аз за тези снимки ползвах от по-тънките кори и парченцата се получиха по-тънички.Това е единствено от съображения за външният вид,вкусът е чудесен ,с каквито и кори да го направите.
Да ви е сладко!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар