сряда, 3 февруари 2016 г.

КЮФТЕТА В БЯЛ СОС

Отново предлагам традиционно ястие,което е простичко,но много вкусно.

Продукти :

за кюфтетата

500 гр. кайма (аз ползвам смес от телешка и свинска,но можете да ползвате каквато предпочитате)
1 малка глава лук
2 белтъка (които ще ни останат от соса )
1/2 ч.ч. ориз 
чубрица,сол,черен пипер ,ситно нарязан магданоз

от тази смес излизат 10 средно големи кюфтета,което е напълно достатъчно за 5 порции.

за соса
1/2 кофичка кисело мляко
2 жълтъка
2 с.л. брашно
1-2 с.л. лимонов сок

ще ни бъдат нужни още :
моркови, 1/2 глава целина  и една глава лук
1/2 връзка магданоз

Първо омесваме каймата със ситно нарязаният лук и останалите продукти,оставяме да престои в хладилник поне час да поеме всички аромати.
Във вряща вода пускаме вече оформените кюфтета,заедно с моркова, лукът и целината.Зеленчуците ги пускаме цели за по-лесно изваждане после,тъй като не са ни нужни.Ползваме ги само за да обогатим бульона.Тук е мястото да вметна,че ако не ви се занимава ,можете да не слагате зеленчуци,а просто да ползвате 2 кубчета на Маги.
След като са сварени кюфтетата ,вадим зеленчуците и прецеждаме бульона.От млякото ,яйцата и брашното си правим сос,който на части прибавяме към бульона от кюфтетата.Оставяме да клокне още 10 минути и сме готови.При сервиране поднасяме със ситно накълцан магданоз.

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар