Няма нищо сложно в направата му,само малко търпение е нужно.
Продукти:
месо почистено от ципи и мазнина
едра морска сол
подправки за овалване според вкуса,при мен това са:
червен и черен пипер,кимион,чимен,чесън на прах ,чубрица
Почистеното месо го покривам от всякъде със сол и оставям за 12-14 часа в хладилника.Ако са големи парчета месо му трябват 16-18 часа,но аз правя по-малки парчета от по 200-300 гр. за да съхнат после по-бързо.За пилешкото месо отварям една скоба - на него са му нужни не повече от 12 часа,защото е много по-нежно от свинското и телешкото.
След като е престояло в солта,го измиваме хубаво и изкисваме 3-4 часа в чиста вода,за да не е прекалено солено при консумация.Ако сте го държали над 12 часа в сол е желателно при изкисването да се смени поне 1-2 пъти водата.Изкиснатото месо го подсушаваме хубаво с кухненска ролка ,прекарваме през него един канап за закачване и овалваме от всякъде с подправките.
Самите подправки може да са каквито решите,аз сипвам всичко изброено в едно пликче да се смесят хубаво и после отепвам месото.
Сушим на проветриво и сенчесто място или в хладилник върху решетка.Тъй като месото ми е на сравнително малки парчета е готово за около седмица. Последният ми експеримент е да го суша вътре вкъщи в студена стая срещу пуснат вентилатор.Така навън стоя 2 дни и след още 3 дни на вентилатор беше готово.
Няма коментари:
Публикуване на коментар