сряда, 13 януари 2016 г.

ГРИС ХАЛВА С ПОРТОКАЛОВА КОРА И КАНЕЛА

Един бърз и лесен десерт от детството,но при мен с малки промени. Реших да добавя повече аромати,тъй като като  все ми  надъхва на тежко заради маслото.
Получи се много по-вкусно и ароматно.

120гр. пшеничен грис
 1/2 пакетче масло (от малките пакетчета,които са по  125 гр. )

за сиропа:
150 гр. захар
500 мл. вода
1 ванилия
кората на половин портокал
1 ч.л. канела

Започваме със сиропа от вода и захар.Не е нужно да завира,достатъчно е само да се стопи захарта,добавяме ванилията,настърганата портокалова кора и канелата.
Пържим грисът в маслото,докато си промени цвета и стане златист.При запърженият грис добавяме на части сиропа и оставяме да клокне за 5 мин.Готовата грис халва прехвърляме в съд,който предварително сме намокрили със студена вода и заглаждаме .Оставяме на хладно да стегне поне 4-5 часа.Аз както е видно от едната снимка съм избързала с рязането и едното парченце е напукано.
Можете при сервиране да декорирате с ядки и стафиди,но вкъщи един не яде ядки,друг не обича стафиди и затова е чисто.
Да ви е сладко!




2 коментара: