Продукти за тестото:
300 мл. топло прясно мляко
10 гр. суха мая (или половин кубче прясна)
щипка захар
2 яйца (единият жълтък оставяме за намазване)
50 мл. стопена мас
1/2 ч.л. сол
брашно до меко тесто - при мен пое около 700 гр.
За плънката:
3 яйца
200 гр. сирене
100 гр. кашкавал
В топлото мляко разтваряме захарта и маята,захлупваме за 10 мин. и след като се активизира маята заедно с останалите продукти замесваме меко тесто.Оставяме да втаса около половин час.
През това време си правим плънката от сиренето и яйцата,ако искате можете направо да настържете и кашкавала при тях,но аз го стъргах отделно.
След като вече ни се е отпуснало тестото го разделяме на 3 части ,които разточваме на средно дебели кори около половин сантиметър.Мажем първата кора с течна мас,разпределяме половината от сиреновата плънка и върху нея стържем кашкавал.Отгоре мятаме и втората кора,повтаряме процедурата с плънката и кашкавала , най-отгоре захлупваме с третата кора.Режем на няколко ивици широки средно по 2 пръста , броят на ивиците зависи от това колко ви е диаметъра на корите.
Всяка част я осукваме и в случая аз вързах на подобие на възел,но ако предпочитате може само да завиете на охлювче. Нареждаме оформените възелчета в намазнена тава ,мажем с жълтъка (разреден с 1 с.л. прясно мляко)и оставяме за още 40-50 минути да втасат.Слагаме в студена фурна на средна решетка и печем на 170 градуса до готовност , с моята фурна ми отне 60-65 минути.
В началото на втасването |
След близо час |
Крайният резултат |
Направо си е станала страхотна питка
ОтговорИзтриванеНаправо си е станала страхотна питка
ОтговорИзтриване