петък, 30 октомври 2015 г.

ПЪРЖЕН ОРИЗ СЪС СВИНСКО И СЛАДКО КИСЕЛ СОС

 Една моя интерпретация за китайския пържен ориз,която според мен доста се доближава до ориза,който хапваме в китайските ресторанти.

Продукти за ориза:

свинско месо(предпочитам бекон,че е по-шарено месото)
бланширан дългозърнест ориз
микс замразени зеленчуци (морков,грах,царевица,чушка) .Аз имах и прясно зеле,та накълцах и от него,можете да ползвате каквито обичате зеленчуци.
1-2 яйца
масло
сос от стриди и соев сос

За сладко киселият сос :
100 мл. винен оцет
100 гр. захар
50 гр. кетчуп (аз към него прибавям и 2-3 с.л. чили сос защото предпочитаме соса да е пикантен)
сол
1с.л. натурално нишесте разредено в 20-30 мл. вода


Първо сваряваме ориза ,измиваме го хубаво със студена вода и оставяме да се отцеди докато се занимаваме с другите неща.
В голям тиган загряваме маслото и задушаваме свинското нарязано на малки късчета за 10-на минути..Когато месото е полуготово задушаваме при него зеленчуците за още 5мин,тук овкусяваме със сос от стриди и соевият сос.След като и зеленчуците омекнат ги сбутваме на страна в тигана и чукваме яйцата да се опържат при непрекъснато бъркане.През това време ориза ни се е изцедил добре и го слагаме и него в тигана да се пържи  за още 5-10 мин.и да се смесят добре всички вкусове.
Забележка: Нарочно никъде не съм споменала за сол,сосът от стриди,както и соевият са доста солени.

Сосът става много бързо.Кипваме оцета и захарта за 3-4 мин. до пълното разтваряне на захарта.След което при непрекъснато бъркане добавяме кетчупа и солта,в моя случай и чили сос.След като кипне отново,на тънка струйка изливаме и разреденото нишесте ,оставяме да поври до сгъстяване ,което отнема още 2-3 мин.
При сервиране гарнираме със сосът и да ви е сладко !





 тук надявам се , се вижда каква е гъстотата на соса 


и сглобеното ястие






Няма коментари:

Публикуване на коментар