събота, 6 юни 2015 г.

АГНЕШКА ДРОБ СЪРМА

                 


дроб комплект 
лук поне 2-3 средни глави
морков (по желание) 
ориз
гъби(пак само ако желаете,не са задължителни)  
черен пипер, 1/2 ч.л. червен пипер,малка щипка чубрица,сух  джоджен ,евентуално и  пресен за поръсване 

Сваряваме дреболийките и след като са готови нарязваме на ситно.Ако има черва в комплекта се варят отделно,тъй като се сваряват доста по-бързо от останалите неща.
Отделно задушаваме лука нарязан на дребно с 1 настърган  морков,след като почне да омеква лука ,задушаваме и  ориза докато стане "стъклен",накрая прибавяме всички подправки,гъбите и нарязаните карантии.Вода и ориз 1:3 ,но все пак зависи  какъв ориз ще ползвате.Печем на 170-180 градуса до готовност на ориза.За да остане пухкав ,когато е готов оризът изключвам фурната и оставям на отворена фурна да поеме останалата течност ,ако има такава.Накрая поръсвам с накълцан пресен джоджен.
Стар майстор ме е учил,че тайната на хубавата дроб сърма е в  повечето лук и мазнина, слагайте смело и от двете.



Няма коментари:

Публикуване на коментар