понеделник, 29 януари 2018 г.

МЛЕЧНА БАНИЦА С КАРАМЕЛ

Като бях дете баба всяка седмица правеше и много я обичах ,но от години не съм се сещала за този любим десерт.До днес ,когато ми остана литър мляко и се чудя какво да го правя ;-)

необходимите продукти:
1 пакет (200 гр. ) домашна юфка ,аз използвам тази,която на пакета пише,че е с яйца 
1 литър прясно мляко
6 яйца
1ч.ч захар + още 2-3 с.л. за карамела 
1 ампулка течна ванилия на Др. Йоткер
масло около 50 гр.
ванилова пудра захар за поръсване 

Първо си правя карамел ,който изливам в тавата в която ще печем баницата и оставям на страна да изстине.В друга тавичка заливам юфката с разстопеното масло и запичам в загрята фурна докато порозовее леко.През това време разбивам яйцата с топлото мляко ,захарта и ванилията.Върху студеният карамел изсипвам изпечената юфка,изливам и яйчената смес и пека за още 30-35 минути  на 180 градуса.Всички фурни са различни,затова я наглеждайте,когато се стегне млечната смес баницата ви е готова.След като я извадя от фурната я завивам с кърпа,нямам идея защо се прави,но баба едно време така правеше :lol: 
Оставям я завита докато се охлади,преди сервиране ръся с пудра захар смесена с ванилия.

Да ви е сладко!!!


Така изглежда запечената юфка

  И вече готовата баница



И парченце


Няма коментари:

Публикуване на коментар