събота, 27 януари 2018 г.

БОБ С КОКАЛИ В ГЮВЕЧ

Вкъщи имам голям любител на бобът ( и още по-голям капризен мрънкалник),но за близо 10 години заедно така и не успявах да направя този боб,на който нищо да не му липсва и да удовлетворява моят и неговият вкус !
След стотици опити ,най-накрая открих как става най-хубавият боб,поне за нашият вкус и ще го споделя за тези от вас,които така и не успяват да го "докарат",пък може да се окаже,че това е и вашата рецепта ;-)

2 ч.ч.зрял боб
свинско рагу около килограм
по 1 червена и зелена чушка
1 морков
1 голяма глава лук (зимата когато има праз,освен главата лук ,кълцам и праз)
1 домат обелен и нарязан на ситно (ако нямам пресен,ползвам половин бурканче консервиран)
1 с.л. брашно
подправки - сол,червен пипер,сух джоджен,сух девисил съвсем мъничко ,малко пресен джоджен за накрая

Задължително ползвам египетски насипен боб - убедих се ,че той увира най-равномерно и бързо.Накисвам го за няколко часа (ако не ви се занимава ,може и да не накисвате нищо,но ще се увеличи малко времето за готвене),след което го слагам да заври  10 - 15 минути  и хвърлям водата.През това време в друга тенджера слагам рагуто да поври 10-на минути ,колкото да го препеня.В гювеча смесвам кокалите,бобът,зеленчуците нарязани на дребно и сухите подправки,вода да покрие всичко и пускам фурната на 160-170 градуса за около 2 часа.След като е всичко  сварено,намалявам фурната на 140 градуса ,вадя кокалите,а докато те изстинат , си правя запръжка от брашното и червеният пипер  .Запръжката , обезкостеното месо и пресният джоджен , ги връщам при бобът да къкри още 10-15 минути.

Да ви е сладко!!!






Няма коментари:

Публикуване на коментар